How Do Animals Find Their Way Home Without GPS?

316
Published on 04/05/2020 by

Pasi ta shikoni këtë video, lexoni artikullin në portalin Big Think me titull: “Misteri se si fluturojnë zogjtë është zgjidhur dhe përgjigjja është kaq e mahnitshme”.
Një pjesë nga artikulli: “… Pastaj, në fund të viteve 1960, Klaus Schulten nga Universiteti i Illinois propozoi që kafshët migratore, përfshirë zogjtë, duhet të përmbajnë një molekulë të caktuar në sytë e tyre ose trurin që është e ndjeshme ndaj fushës magnetike.
Që nga atëherë, rritej vazhdimisht studimi i provave që bazoheshin në hipotezën e Schulten-it. Tani duket se dy ekipe shkencëtarësh kan ardhur në përfundime që e bëjnë këtë teori të jetë një teori mbizotëruese për këtë problem. Studimi suedez u botua në Journal of the Royal Society Interface, ndërsa ai gjerman u botua në Current Biology. Të dy studimet përqendrohen në një klasë të proteinave të njohura si kriptokromë…”
Artikulli i plotë në anglishte: https://bit.ly/35reBvQ

Category