Orion – a brief tour

286
Published on 16/08/2019 by

“Qielli i natës është shumë më interesant kur din se çka po shikon.” – Konstatim nga kjo video e bukur.

Konstelacioni yjësor i Orionit gjendet në drejtim të qiellit të ekuatorit dhe mund të shihet nga çdo pjesë e botës. Ky konstelacion është i emëruar sipas gjahtarit mitologjik Orion.
Në qendër të kësaj yjësie dallohet rripi ose vargu i yjeve, në të cilin dominojnë 3 yje që shtrihen në një vijë të drejtë e pasi këto yje janë mjaftë të shndërritshëm mund të dallohen fare lehtë.
Emrat e këtyre yjeve janë të astronomëve të kohës së artë të kulturës dhe shkencës në botën që ka përdorur shkronjat arabe, prej shek. VIII deri në shek. XIV: Alnitak, Alnilam and Mintaka.

Category