Why Bitcoin is so bad for the planet

265
Published on 06/12/2021 by

Kriptovalutat padyshim paraqesin një risi interesante për financat botërore, por shumë pak dihet se procesi i mihjes (Ang. mining) se kriptovalutave shpenzon aq shumë energji elektrike sa që kjo ndokon dukshëm në ndotjen e mjedisit. Sipas “The Guardian”, shpenzimi vjetor i energjisë elektrike për mihjen e kriptovalutave është 120TWh (terra-vat-orë) që është më shumë se enegjia që shpenzon shteti i Norvegjisë, ose më shumë se Amazon, Facebook, Google dhe Microsoft së bashku. Pra pyetja është: a ia vlenë barra qiranë?

Ndërsa ne në Kosovë, saktësisht në Veri të shtetit, ende kemi “ferma” për mihjen e kriptovalutave që shpenzojnë sasi enorme të energjisë elektrike dhe fare nuk e paguajnë faturën e energjisë! Kështu, bandat kriminale atje po pasurohen, BE nuk po reagon fare, Qeveria i ka duart e lidhura, ndërsa faturat po i paguan populli i Kosovës, rregullisht!

Category